Dobry vecher,

Reppu on jo lähes pakattu. Sinne pitäisi vielä tunkea parvekkeella kuivamassa olevat pyykit ennen lähtöä. Olin harvinaisen typerä, kun pyysin vanhempia n. kuukausi takaperin tuomaan tuon "super makuupussin" tänne. En lähes 100% todennäköisyydellä tarvitse reissun aikana makuupussia, jossa voi nukkua -20 asteessa... Mutta nyt tuo ylimääräinen 5-10 kg on kiinni rinkassa. Olen aivan varma, että joudun maksamaan jotain ekstraa, sillä reppu on liian painava lentokoneeseen.

Eilen kävin ostamassa bussifirma Student Agencyn toimistosta lipun Brnoseen ja kaksi lippua Brnosta Budapestiin. Lisäksi varasin Budapestistä hostellin. Hinta oli melko OK, 6,62 EUR/yö. Sitten illalla selvittelin n. 2 tuntia, miten Budapestin bussipysäkiltä pääsee sinne kyseiselle hotellille klo 23:30 yöllä. Siellä on monia yöbusseja, ja meidän on kai käytettävä kahta eri linjaa.

Tänään, n. 12 tunnin yöunien jälkeen tosiaan pakkasin rinkan siihen pisteeseen, kun se on tässä vaiheessa mahdollista. Tänne jää jonkun verran omaisuutta. Silitysrauta ja alusta. Ikea-nojatuoli. Matkalaukku, johon liittyy paljon muistoja, kuten lapsuuden Kanarian matkat 90-luvun alussa. Lähes täysi "euroshoppper" hammastahnatuubi, jota käytin n. viikon, jonka jälkeen ostin kalliimpaa hammastahnaa, kun euroshopperissa ei ollut makua lainkaan. Henkareita. Jadelle juotavaksi tippa vanhasta Becherovka-pullosta pakasteessa. Nämä kaikki yritän myydä huomenna kämppiksille, nimelliseen hintaan.

Lähdin sitten leikkimään turistia keskustaan... Se ei todellakaan ollut vaikeaa. Vaikka vanhankaupungin aukio on aina täynnä turisteja, näin täynnä en ole nähnyt sitä vielä koskaan! Syy oli ehkä se, että keskellä aukiota oli jotain joulukojuja, joissa myytiin matkamuistoja ja paistettuja kastanjoita, jne. eli tilaa oli vähemmän. Otin kuvia ihmismassoista ja joulukuusista. Kuvia ei nyt tule nettiin, koska se kamerapiuha on kai jo jossain tuolla rinkan pohjalla. Laadin vielä tänne kunnon raportin matkasta kuvineen, kunhan palaan Suomeen.

Ostin myös matkamuistoja. Praha T-paidan tottakai, sekä myös Tsekin lipun seinälle koristeeksi ja pikkulipun ommeltavaksi rinkan kylkeen. Taidan ostaa vielä Brnosta ainakin "Tsekki" -gollegepaidan. :| Varsinaiset tuliaiset ostan vaikka Kroatiasta, sattuneesta syystä (eli rinkan painosta).

En vieläkään jaksa tehdä analyysiä Tsekeistä ja tsekkiläisistä, enkä tästä matkasta ylipäätään. Mutta yhteeenveto tulee, kunhan palaan pohjolaan, eli 14. päivän jälkeen. Lyhykäisesti sanottuna, mielestä tsekkiläiset ovat hyvin suomalaisten kaltaisia. Tosin en harmikseni ole tutustunut kovin moneen paikalliseen, vaan pelkästään tylsiin ulkomaalaisiin. Syynä on se, että olen täällä täysin omillani, enkä minkään opiskelijajärjestön kautta. Kontakteja on siis vaikea luoda. Mutta ylipäätään, kultuurilliset erot eivät ole kovin suuria. Tsekit pitävät alkoholista kuten me suomalaiset, eivät pahemmin pälpätä metrossa tai ratikassa, kuten suomalaiset ja näyttävät melko suomalaisilta. Tai no, minä näytän tarpeeksi tsekkiläseltä, sillä kaikki aina kysyvät minulta tsekiksi jotain, mitä en ymmärrä. Tadzikistanissa olin sentään tarpeeksi blondi, että minut tunnistettiin ulkomaalaiseksi.

Noh. (tai "tak", kuten täällä päin sanotaan...) Yritin äsken tyhjätä tuota taannoin ostettua pikku Becherovka-pulloa ennenkä lähden, ja melkein onnistuin. Siksi ehkä nyt on aika mennä nukkumaan.

Öitä